Publicerad den Lämna en kommentar

Adventskalenderns historia

En adventskalender

Adventskalendern, ursprungligen från 1800-talets Tyskland, började som en enkel metod att räkna ner dagarna till jul, antingen genom kritstrekar eller tända ljus. Den första tryckta versionen skapades av tysken Gerhard Lang 1908. Traditionen spreds till Sverige, där den första tryckta julkalendern introducerades 1934. Med tiden har kalenderns format utvecklats och anpassats till olika kulturer och preferenser, från religiösa bilder till chokladfyllda lådor. I Norden har även TV- och radioprogram blivit en del av julkalendertraditionen. Idag är adventskalendern en global tradition som firar förväntan inför julen.

Adventskalendern: En Tidsresa Genom Julens Nedräkning

Adventskalendern, en symbol för förväntan och firandet av julen, har en rik historia som sträcker sig över århundraden och kulturer. Från enkla kritstrekar till extravaganta chokladfyllda lådor, låt oss dyka ner i denna traditions fascinerande ursprung och utveckling.

Adventskalenderns Ursprung

Adventskalenderns rötter kan spåras tillbaka till 1800-talets Tyskland. Namnet ”Advent” kommer från det latinska ordet ”adventus”, vilket betyder ”ankomst”. Ursprungligen markerade familjer dagarna fram till jul genom att rita en kritstreck på en vägg eller tända ett ljus varje dag. Med tiden blev dessa metoder mer sofistikerade, med familjer som hängde upp religiösa bilder för varje dag i december fram till julafton.

Den Första Tryckta Adventskalendern

Tysken Gerhard Lang anses vara den första som skapade en tryckt adventskalender. Inspirerad av en jullåda han fick som barn, som innehöll 24 kakor, skapade Lang den första tryckta adventskalendern 1908. Denna tidiga version hade små luckor som avslöjade bilder bakom dem. Tyvärr, med utbrottet av andra världskriget och ransoneringen av papp i Tyskland, tvingades Lang stänga sin verksamhet på 1930-talet.

Adventskalenderns Resa till Sverige

Den första tryckta svenska julkalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickscouters förbund. Dessa tidiga svenska kalendrar hade ofta bilder av lantliga miljöer, tomtar och snögubbar. Efter andra världskriget blev chokladfyllda julkalendrar populära i Sverige.

Modern Användning och Variation

Idag finns det en mängd olika adventskalendrar, från traditionella religiösa teman till de som innehåller leksaker, smink, alkohol eller till och med ost. Den första chokladfyllda adventskalendern dök upp 1958, men det var inte förrän 1971 som Cadbury introducerade sin egen version i Storbritannien. I Norden har traditionen med en julkalender i form av ett TV- eller radioprogram blivit mycket populär. Denna tradition började i Sverige 1957 med Sveriges Radios julkalender och följdes av Sveriges Televisions julkalender 1960.

Från enkel början till älskad tradition

Adventskalendern, med sina enkla början som en väg att markera dagarna fram till jul, har utvecklats till en älskad tradition över hela världen. Oavsett om det är en enkel papperskalender eller en extravagant chokladfylld låda, fortsätter adventskalendern att sprida glädje och förväntan under julens festliga säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *