Publicerad den Lämna en kommentar

Gör egen Sweet Chili sås

Gör din egen Sweet Chili sås

Sweet Chili Sås är en mångsidig delikatess som har blivit en stapelvara i kök över hela världen. Dess unika kombination av sötma och hetta gör den till en perfekt kompanjon till en mängd olika rätter. Från att vara en utsökt dipp till vårrullar och kycklingspett, till att fungera som en smakrik glasyr för grillat kött eller som en smakförhöjare i wokade grönsaker, är dess användningsområden nästan oändliga. Med en smakprofil som balanserar den skarpa hetta från chilipeppar med en subtil sötma, är denna sås en verklig fröjd för smaklökarna.

Ingredienser:

 • 100g färska röda chilipeppar, finhackade
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 dl vatten
 • 1,5 dl socker
 • 0,5 dl vitvinsvinäger
 • 1 msk färskriven ingefära
 • 1 msk maizena, upplöst i 2 msk vatten
 • En nypa salt

Instruktioner:

 1. Förbered Chilipeppar och Vitlök: Börja med att finhacka chilipeppar och vitlök. Om du föredrar en mildare sås, ta bort fröna från chilipepparn.
 2. Koka Upp Blandningen: I en kastrull, kombinera den hackade chilipepparn, vitlöken, vatten, socker, vitvinsvinäger och ingefära. Tillsätt en nypa salt. Koka upp blandningen på medelhög värme.
 3. Låt Sjuda: När blandningen har kokat upp, sänk värmen och låt den sjuda i cirka 10-15 minuter. Rör om då och då.
 4. Tjockna Såsen: Blanda maizenan med vatten och rör sedan ner det i kastrullen. Fortsätt koka på låg värme tills såsen tjocknar, vilket tar ungefär 2-3 minuter.
 5. Kyl Ner och Servera: Ta bort kastrullen från värmen och låt såsen svalna. När den har svalnat, är den redo att användas som dipp, glasyr eller smakförstärkare i dina favoriträtter.

Serveringstips:

Denna hemmagjorda Sweet Chili Sås är perfekt som dipp till friterade snacks som vårrullar eller kycklingspett. Den fungerar också utmärkt som en glasyr för grillat kött eller fisk, och kan även användas för att krydda upp wokade grönsaker eller nudlar.

Förvaring:

Såsen kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till två veckor. Innan användning, rör om såsen väl om den har separerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *