Publicerad den Lämna en kommentar

Hoisinsås – Historik och Ursprung

Asiatisk mat med Hoisinsås

Hoisinsås är en tjock, mörk sås som är omtyckt för sin söta och saltiga smak med en lätt kryddig underton. Den används ofta i det kinesiska och vietnamesiska köket för att marinera kött, som dippsås, eller för att förhöja smaken i stir-fry rätter och nudlar. Såsens unika namn, ”hoisin”, betyder bokstavligen ”skaldjur” på kantonesiska, trots att inga skaldjursingredienser ingår i såsen. Denna paradoxala benämning speglar såsens mångsidighet och förmåga att komplettera en mängd olika rätter.

Historisk Bakgrund och Ursprung

Hoisinsåsens rötter kan spåras till Kantonprovinsen i södra Kina, där den har en lång historia som en viktig ingrediens i det regionala köket. Såsens exakta ursprung är omtvistat, men den är djupt förankrad i den kantonesiska matlagningstraditionen och har spridits globalt som en del av det kinesiska kulinariska arvet.

Ingredienser och Variationer

Traditionellt innehåller hoisinsås fermenterade sojabönor, vitlök, vinäger, sesamolja, chilipeppar och sötning, vanligtvis i form av socker eller honung. Denna grundläggande uppsättning ingredienser kan variera avsevärt, vilket resulterar i olika smakprofiler beroende på den specifika tillverkarens recept.

Hemmagjord Hoisinsås: Ett Grundrecept

Ingredienser:

 • 4 msk ljus sojasås
 • 2 msk jordnötssmör eller sesampasta
 • 1 msk honung eller brunsocker
 • 2 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger
 • 1 finhackad vitlöksklyfta
 • 2 tsk sesamolja
 • 1/2 tsk kinesisk femkryddpulver
 • 1 tsk srirachasås eller annan het sås, efter smak

Instruktioner:

 1. Blanda Sojasås och Sötning: I en mellanstor skål, kombinera sojasås med honung eller brunsocker. Rör om tills sockret löser sig helt.
 2. Tillsätt Jordnötssmör: Blanda in jordnötssmör eller sesampasta i sojasåsblandningen. Rör om tills blandningen blir jämn.
 3. Krydda Blandningen: Tillsätt risvinäger, finhackad vitlök, sesamolja, kinesisk femkryddpulver, och het sås till skålen. Rör om ordentligt.
 4. Justera Konsistensen: Om såsen är för tjock, tillsätt lite varmt vatten tills önskad konsistens uppnås.
 5. Låt Såsen Vila: Låt såsen stå i några minuter så att smakerna kan gifta sig. Justera kryddningen efter smak.

Denna hemmagjorda hoisinsås kan användas direkt eller förvaras i kylskåp i en lufttät behållare i upp till två veckor.

Att Använda Hoisinsås

Hoisinsås är otroligt mångsidig och kan användas på många olika sätt i köket. Den kan tjäna som en marinad för grillat kött, en smakrik tillsats i stir-fry rätter, eller som en dippsås för dim sum och andra småätter. Dess rika smakprofil gör den till en oumbärlig ingrediens för att förhöja enkelheten i hemlagade rätter.

Slutsats

Hoisinsås är mer än bara en sås; den är en kulinarisk bro som förbinder tradition med innovation. Genom att göra din egen hoisinsås hemma, har du möjlighet att anpassa den efter din egen smak och utforska nya dimensioner av det asiatiska köket. Oavsett om du använder den i traditionella rätter eller experimenterar med nya skapelser, erbjuder hoisinsås en värld av smaker som väntar på att upptäckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *