Plommon

Plommon, antingen färska eller som katrinplommon, är näringsrika frukter som är både goda och bra för din hälsa. Från att lindra förstoppning till att bidra till din dagliga intag av vitaminer och mineraler, är dessa frukter ett utmärkt tillskott till din kost.

Visar 1–12 av 14 resultat

Vad är Plommon?

Plommon är små, runda frukter med en sten inuti, som kommer i en mängd olika färger, från djup lila till röd, gul och grön. Dessa saftiga frukter är kända för sin söta och lätt syrliga smak och är både utsökta och näringsrika, fulla av vitaminer och mineraler.

Katrinplommon

Katrinplommon är en typ av torkade plommon, känt för sin användning som ett naturligt avhjälpmedel vid förstoppning på grund av dess höga fiberinnehåll. Katrinplommon har en söt och djup smak och kan ätas som de är eller användas i olika recept.

Hur Torkar man Plommon?

För att torka plommon, börja med att tvätta och kärna ur dem. Placera dem på en bakplåt med skärsidan uppåt och torka i ugnen på låg temperatur (cirka 65 grader Celsius) tills de är skrynkliga men fortfarande mjuka. Detta kan ta flera timmar beroende på storleken på dina plommon.

Hur Förvarar man Plommon?

Färska plommon bör förvaras i kylskåp där de kan hålla sig i upp till två veckor. Torkade plommon kan förvaras i en lufttät behållare på en sval, torr plats och hålla sig i upp till ett år.

Hur Många Plommon Ska man Äta vid Förstoppning?

Även om det kan variera beroende på person, rekommenderar många experter att äta ungefär fyra till sex katrinplommon två gånger om dagen för att lindra förstoppning. Det är dock viktigt att komma ihåg att förändringar i kosten bör göras gradvis och att det alltid är bäst att konsultera en läkare eller dietist för personliga råd.

Vad är Plommon Bra För?

Plommon är inte bara goda, de är också bra för din hälsa. De är rika på antioxidanter, vilka kan skydda dina celler från skador, samt fiber, vilka stöder matsmältningen. Plommon innehåller även viktiga vitaminer och mineraler som vitamin C, kalium och järn.

Recept på Plommonsufflé

En plommonsufflé är en underbart lätt och luftig dessert som perfekt kombinerar söta plommon med en krämig textur. Här är ett enkelt recept att följa:

Ingredienser

 • 400 gram färska plommon
 • 100 gram socker
 • 2 teskedar citronsaft
 • 4 äggvitor
 • En nypa salt
 • Extra socker för att pudra formen

Steg-för-steg instruktioner

 1. Förvärma ugnen till 180 grader Celsius.
 2. Skär plommonen i halvor, ta bort kärnorna och skär i mindre bitar. Lägg plommonbitarna i en kastrull tillsammans med socker och citronsaft. Koka upp och låt sedan sjuda i cirka 10 minuter tills plommonen är mjuka.
 3. Låt plommonblandningen svalna lite och mixa den sedan med en stavmixer till en slät puré. Låt purén svalna helt.
 4. Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett fast skum. Rör försiktigt ner plommonpurén i äggviteskummet och blanda försiktigt tills allt är väl kombinerat.
 5. Smörj en suffléform med lite smör och pudra den med socker. Häll i suffléblandningen i formen.
 6. Grädda sufflén i ugnen i cirka 15-20 minuter tills den har rest sig och blivit gyllenbrun. Var noga med att inte öppna ugnen under gräddningen, eftersom detta kan få sufflén att sjunka ihop.
 7. Servera omedelbart. Observera att suffléer bör ätas direkt efter de tagits ut ur ugnen, eftersom de börjar sjunka ihop när de kallnar.

Visar 1–12 av 14 resultat