Kryddpasta

Kryddpastor är en ovärderlig resurs i köket, som erbjuder en enkel lösning för att lägga till rik och komplex smak till dina rätter. Med deras mångsidighet och bredd av internationella smaker, kan de hjälpa till att transformera dina måltider och inspirera din kulinariska kreativitet.

Visar 1–12 av 47 resultat

Kryddpasta: En introduktion till kategorin

Kryddpasta är ett centralt element i många globala kök och erbjuder ett bekvämt och smakrikt alternativ till att använda individuella kryddor. Dessa pastabaserade blandningar är särskilt framträdande inom asiatiska, afrikanska och latinamerikanska kulinariska traditioner, men de har funnit sin plats i hem över hela världen tack vare deras mångsidighet och djupa smaker.

Dessa pastablandningar är skapade genom att kombinera och mal ner olika kryddor, örter och ibland även grönsaker, till en rik och koncentrerad blandning. Produkterna varierar betydligt i sammansättning och smakprofil beroende på deras ursprung.

Kvalitet och användning av Kryddpasta

Kvaliteten på en kryddpasta kan påverka smaken på dina rätter enormt. De bästa pastorna tillverkas med färska, naturliga ingredienser och följer autentiska recept. De är fria från onödiga tillsatser och konserveringsmedel, vilket resulterar i renare smaker och en hälsosammare matupplevelse.

Kryddpastor är extremt mångsidiga i köket. De kan användas som bas för soppor och grytor, blandas med yoghurt för att göra en marinad, eller stekas tillsammans med grönsaker för att skapa en snabb och smakfull rätt. Genom att använda kryddpastor kan du enkelt införa internationella smaker i dina måltider, även på en hektisk vardag.

En värld av smaker med Kryddpasta

Från de heta och kryddiga smakerna i en indisk Vindaloo-pasta, till de söta och aromatiska noterna i en thailändsk grön currypasta, öppnar kryddpastor dörren till en värld av kulinariska äventyr. De kan snabbt förvandla dina vardagliga ingredienser till en exotisk måltid, och de sparar tid genom att eliminera behovet av att mäta och mala individuella kryddor.

Med kryddpastor, är det lätt att experimentera och skapa dina egna unika smakkombinationer. De ger ett kraftfullt smakstöd till dina rätter och hjälper till att göra varje måltid till en minnesvärd upplevelse.

Recept: Hemgjord Röd Currypasta

Sök inte längre om du letar efter en autentisk röd currypasta att använda i dina asiatiska rätter. Detta enkla recept kommer att ge dig en rik och smakfull pasta, perfekt för att skapa läckra och aromatiska rätter.

Ingredienser

 • 5 torkade röda chilis, blötlagda i varmt vatten
 • 1 msk korianderfrön
 • 1 tsk spiskumminfrön
 • 1 tsk vitpepparkorn
 • 3 små schalottenlökar, skalade och hackade
 • 5 klyftor vitlök, skalade och hackade
 • 1 citrongräs, endast den vita delen, hackad
 • 1 tum galangal, skalad och hackad (kan ersättas med färsk ingefära)
 • 1 tsk skalad och hackad färsk gurkmeja eller gurkmejapulver
 • 2 kaffir limeblad, revet till små bitar
 • 1 msk räkpasta (valfritt)
 • 1 tsk salt

Framställning

 1. Rosta korianderfrön, spiskumminfrön och vitpepparkorn i en torr stekpanna på medelvärme tills de doftar. Låt svalna.
 2. Stöt de rostade kryddorna i en mortel till ett fint pulver. Ställ åt sidan.
 3. Töm vattnet från chilin och stöt tillsammans med salt i morteln tills det blir en pasta.
 4. Lägg till hackad schalottenlök, vitlök, citrongräs, galangal, gurkmeja, revet limeblad och räkpasta (om du använder). Stöt allt tillsammans till en slät pasta.
 5. Lägg till det malda kryddpulvret och blanda väl.

Detta recept ger ungefär 1/2 kopp röd currypasta. Du kan förvara pastan i en lufttät behållare i kylskåp i upp till två veckor, eller frysa den i upp till tre månader. Perfekt för att använda i rätter som thailändsk röd curry, soppor, stekrätter och mycket mer!

Visar 1–12 av 47 resultat