Te

Te, en av världens mest älskade drycker, har en lång historia och en fascinerande tillverkningsprocess. Genom att förstå dess hälsofördelar, vad det innehåller, dess ursprung och hur det odlas, kan man uppskatta och njuta av te på ett djupare plan. Te är mer än bara en dryck – det är en del av vårt kulturella arv och ett fönster in i olika traditioner runt om i världen.

Visar 1–12 av 806 resultat

Vad är te bra för?

Te är inte bara en uppfriskande dryck, det är också känt för sina hälsofördelar. Grönt och svart te är rika på antioxidanter som kan skydda kroppen mot skadliga fria radikaler. Te kan även bidra till en förbättrad mental klarhet och koncentration tack vare dess innehåll av koffein och L-theanin. Dessutom har vissa studier kopplat regelbundet tedrickande till minskad risk för hjärtsjukdom och vissa typer av cancer.

Vad innehåller te?

Te kommer från bladen på Camellia sinensis, en buske som är ursprunglig i östra Asien. Bladen innehåller naturligt koffein, samt en rad andra föreningar inklusive teanin, teofyllin, och en mängd olika antioxidanter. Det exakta innehållet kan variera beroende på vilken sort av te det gäller, liksom hur det har bearbetats och bryggts.

Var kommer te ifrån?

Te har sitt ursprung i östra Asien, där det har odlats och druckits i tusentals år. Kina och Indien är traditionellt de två största teproducerande länderna, men te odlas nu över hela världen, inklusive i länder som Kenya, Sri Lanka och Turkiet.

Hur odlar man te?

Te växer bäst i varma, fuktiga klimat och i väldränerade jordar. Busken behöver skydd från starka vindar och gynnas av höga nederbörd. När det är dags att skörda plockas bladen för hand – oftast bara de översta två bladen och knoppen på varje skott. Skördade teblad genomgår sedan en bearbetningsprocess som kan innefatta vissning, rullning, oxidation, torkning och sortering.

Visar 1–12 av 806 resultat