Turkish delight Lokum

Lokum, även känt som Turkish Delight, är en traditionell turkisk delikatess med rötter i det osmanska rikets dagar. Denna geléliknande godis tillverkas av en blandning av socker, citronsyra, stärkelse och vatten och kan smaksättas med allt från rosenvatten till granatäpple. Ofta tillsätts även nötter som pistasch eller hasselnötter. I Turkiet är lokum inte bara en sötma utan också en symbol för gästfrihet och vänskap. Det är vanligt att erbjuda lokum till gäster eller ge bort det som en gåva vid speciella tillfällen. Oavsett om du kallar det Lokum eller Turkish Delight, representerar denna delikatess en rik kulturell tradition och en länk till Turkiets historiska arv.

Visar 1–12 av 46 resultat

Turkish Delight: En söt resa genom tiden

Turkish Delight, även känt som ”lokum”, är en av de mest ikoniska och älskade godsakerna från Turkiet. Denna delikata konfekt har en historia som sträcker sig över flera århundraden och är djupt rotad i den turkiska kulturen. Med sin unika konsistens, som ligger någonstans mellan en gelé och en marshmallow, och dess rika variation av smaker, har Turkish Delight blivit en favorit inte bara i Turkiet utan över hela världen.

Den mångsidiga charmen av Turkish Delight

Det som gör Turkish Delight så speciellt är dess otroliga mångsidighet. Från traditionella smaker som ros, citron och granatäpple till mer exotiska kombinationer med saffran, kanel och mynta, finns det en Turkish Delight för varje smak. Många varianter är också berikade med nötter som hasselnötter, valnötter eller pistaschnötter, vilket ger en härlig krispighet till den mjuka konsistensen.

En tidlös gåva

För många är Turkish Delight inte bara en söt behandling utan också en symbol för gästfrihet och vänskap. Det är tradition att erbjuda lokum till gäster som ett tecken på vänskap och respekt. Dessutom är det en populär gåva vid speciella tillfällen som bröllop, fester och religiösa högtider.

En delikatess att upptäcka

Oavsett om du redan är en älskare av Turkish Delight eller om du är nyfiken på att upptäcka denna sötma för första gången, erbjuder vår kategori av Turkish Delight en mängd olika smaker och varianter att utforska. Låt dig förföras av denna tidlösa delikatess och upplev en bit av den turkiska traditionen.

Lokum: Den turkiska delikatessen bakom Turkish Delight

Lokum, mer känt internationellt som ”Turkish Delight”, är en av Turkiets mest kända och älskade godsaker. Denna sötma, som har en historia som sträcker sig över flera århundraden, är djupt rotad i den turkiska kulturen och traditionen.

Historien bakom Lokum

Lokums historia går tillbaka till det osmanska rikets dagar. Enligt legenden skapades lokum av en osmansk konfektionär på begäran av en sultan som ville ha en ny typ av godis. Resultatet blev en mjuk, geléliknande sötma som snabbt blev populär bland hovet och snart även bland folket.

Ingredienserna som gör Lokum unikt

Lokum tillverkas traditionellt av socker, citronsyra, stärkelse och vatten. Denna enkla blandning kokas tillsammans tills den når en tjock konsistens och hälls sedan i formar för att stelna. När den har svalnat skärs den i kuber och rullas i pudersocker för att förhindra att den klibbar. Det som gör lokum så speciellt är de olika smakerna och tillsatserna. Från rosenvatten till granatäpple, från mynta till saffran, och ofta med tillsats av nötter som pistasch eller hasselnötter, finns det en lokum för varje smak.

Lokum: En symbol för gästfrihet

I Turkiet är det tradition att erbjuda lokum till gäster som ett tecken på vänskap och gästfrihet. Det är också en populär gåva vid speciella tillfällen som bröllop, fester och religiösa högtider. Att ge bort en ask med lokum ses som en gest av vänskap och uppskattning.

Visar 1–12 av 46 resultat