
Plommonmarmelad är både söt och läcker, plommonens djupt karraktäristiska smak har retat smaklökar i generationer. Denna artikel kommer att ta upp olika aspekter av plommon, från dess rika historia till hur man skapar marmelad med den perfekta konsistensen hemma i ditt eget kök. Vi kommer att dela med oss av ett beprövat recept som garanterat kommer att bli en favorit i ditt hem. Dessutom kommer vi att besvara några av de mest brännande frågorna om plommon, från varför de ibland spricker till mysteriet med träd som vägrar blomma. Följ med oss på denna smakfulla resa och upptäck allt du någonsin velat veta om plommonmarmelad!
Hur gör man plommonmarmelad?
Plommonmarmelad görs genom att koka plommon med socker tills blandningen blir tjock; man kan även tillsätta citronsaft för extra smak.
Varför spricker plommonen?
Plommon kan spricka på grund av vattenbrist eller snabba temperaturförändringar, vilket leder till att frukten expanderar snabbare än skalet.
Varför blommar inte mitt plommonträd?
Om ditt plommonträd inte blommar kan det bero på otillräcklig pollinering eller ogynnsamma väderförhållanden som kallt väder under blomningstiden.
Recept på Plommonmarmelad
Ingredienser:
- 1 kg mogna plommon
- 500 g socker
- 1 citron (saften)
- 1 kanelstång (valfritt)
Förberedelser:
- Halvera plommonen och avlägsna kärnorna.
- Skär plommonen i mindre bitar.
- Pressa saften ur citronen.
Instruktioner:
- Placera plommonbitarna i en stor kastrull tillsammans med socker, citronsaft och kanelstång.
- Låt blandningen stå i ca 30 minuter så att sockret börjar lösa upp sig och plommonen släpper sin saft.
- Sätt kastrullen på medelvärme och rör om tills sockret har lösts upp helt.
- Öka värmen till hög och koka upp blandningen. Sänk sedan värmen och låt marmeladen sjuda i ca 30-40 minuter, eller tills den har tjocknat.
- Testa marmeladens konsistens genom att droppa lite på en kall tallrik. Om den stelnar snabbt är den klar.
- Ta bort kanelstången och häll den varma marmeladen i rena, steriliserade burkar. Förslut burkarna väl.
- Låt marmeladen svalna innan du förvarar den på en sval och mörk plats.
Tips:
- För en kryddigare variant kan du tillsätta lite ingefära eller kardemumma.
- Marmeladen håller sig i flera månader om den förvaras korrekt.