Publicerad den Lämna en kommentar

Så tillverkas Jelly Belly Beans

Jelly Belly Beans

Jelly beans, eller gelébönor som vi kallar dem i Sverige, är en populär godissort som älskas av många. Med sin karakteristiska bönform, färgglada yttre och mjuka insida har de blivit en favorit hos godisälskare världen över. Men vad är det som gör dessa små godbitar så speciella, och hur tillverkas de?

Så tillverkas jelly beans

Allt börjar med upphettning av flytande socker till cirka 175°C. Därefter blandas stärkelse och glukos in. Denna blandning hälls sedan i stärkelseformar formade som bönor. Blandningen får torka i formarna i ungefär ett dygn, vilket ger gelébönorna deras kända tuggiga konsistens. Efter att ha tagits ur formarna ångas gelébönorna och beläggs med ytterligare flytande socker. Därefter placeras de i en roterande maskin där de snurras konstant medan artificiella färger och smaker tillsätts. Det är här de får sin slutliga färg och smak. Mot slutet av processen tillsätts sockerkorn till maskinen, upp till fyra gånger. Det är detta socker som ger gelébönorna deras hårda yttre skal. Slutligen tillsätts het sirap och vax, vilket ger gelébönorna deras glansiga yta.

Historien om gelébönor

Gelébönornas historia är något oklar. Vissa tror att deras tuggiga insida inspirerades av den Mellanösternska delikatessen Turkish Delight, en gelékonfekt pudrad med socker. Gelébönor kan ha dykt upp i USA första gången 1861, när godistillverkaren William Schrafft från Boston uppmuntrade kunder att skicka hans gelébönor till soldater under inbördeskriget. Det var först på 1930-talet som gelébönor började förknippas med påskfirandet.

En värld av smaker

De mest vanliga smakerna av gelébönor inkluderar körsbär, apelsin, citron och lime. Druva, lakrits, citronad och jordgubb är andra populära smaker samt berry blue förstås. Det finns även gourmetvarianter med smaker som hallon, kokos och popcorn. För Harry Potter-fans finns till och med Bertie Bott’s Every Flavor Beans med smaker som marshmallow, sockervadd och ruttna ägg!

Gelé, gelé och ännu mer gelé

Oavsett om du älskar gelébönor eller föredrar något annat sött, är gelébönor en av världens mest populära godissorter. Nästa gång du biter igenom en gelébönas hårda yttre, tänk på allt arbete som ligger bakom dessa söta godbitar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *