Publicerad den

Trucioli med musslor och ’nduja

Trucioli med musslor och ’nduja

Ett kryddigt och smakrikt pastarecept som garanterat kommer att imponera. Trucioli är en särskild typ av pasta som kännetecknas av sin unika form, liknande stora risgryn eller små kuddar. Denna form gör att den kan fånga upp och hålla kvar såser och andra ingredienser på ett effektivt sätt, vilket ger en rik smakupplevelse. Trucioli tillverkas genom en traditionell pastaprocess där durumvete blandas med vatten för att skapa en deg. Denna deg formas sedan till de karakteristiska små ”kuddarna” innan den torkas. Medan Trucioli är populär i vissa regioner i Italien, kan den vara svårare att hitta i vanliga mataffärer utanför landet. Om du inte kan hitta Trucioli kan du ersätta med stor skalformad pasta som lumaconi eller conchiglie. ’Nduja, en kryddig bredbar kalabrisk salami, finns att köpa hos utvalda delikatessbutiker.

INGREDIENSER:

  • 60 g dagsgammalt italienskt bröd (utan skorpa)
  • 80 ml olivolja, plus extra för servering
  • 1 kg musslor, rengjorda
  • 200 ml torrt vitt vin
  • 500 g trucioli pasta
  • 1 liten knippe cavolo nero (svartkål), grovt skuren
  • 20 g ansjovis i olja, fint hackade
  • 80 g ’nduja (utan skinn)
  • 160 ml tomatsås (passata)
  • 200 ml fiskbuljong eller vatten
  • ½ citron
  • 1 knippe gräslök, fint hackad

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT:

Brödet

Mixa brödet i en matberedare till medelstora smulor. Sila med en grov sil för att ta bort de fina smulorna (släng). Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna över medelhög värme, tillsätt brödsmulorna och stek tills de är gyllene (4-6 minuter). Ta bort från pannan och ställ åt sidan.

Förberedelse av musslor

Hetta upp en stor kastrull på hög värme. Lägg i musslorna och det vita vinet, täck med lock och ångkoka, skaka pannan då och då, tills musslorna öppnar sig (1-2 minuter). Sila av, spara 2 msk av kokspadet, och låt svalna. Ta sedan bort musslorna från skalen.

Pasta och sås

Koka pasta i en stor kastrull med lätt saltat kokande vatten tills den är al dente (14-15 minuter), tillsätt cavolo nero under den sista minuten. Under tiden, rör om ansjovis i resterande olivolja i en stor stekpanna över medelvärme tills ansjovisen löser upp sig (1-2 minuter). Lägg till ’nduja och sautera, bryt isär den, tills den kollapsar (1-2 minuter). Tillsätt passata, rör om i en minut, lägg sedan till fiskbuljongen och koka upp. Sila av pasta och cavolo nero, tillsätt till passata-blandningen och rör om för att frigöra stärkelse från pastan och förtjocka såsen (20-30 sekunder). Lägg till musslorna och det sparade kokspadet, rör om och krydda med svartpeppar och en skvätt citron. Servera på tallrikar, strö över gräslök och stekta brödsmulor.